Johannes Passion

Johannes Passion

Op zaterdag 23 maart 2019 voert Capella Amersfoort o.l.v Anthony Scheffer in de Joriskerk de Johannes Passion van J.S. Bach uit.

De Johannes Passion van Johann Sebastian Bach (1685-1750) is kleiner en intiemer, maar tegelijk dramatischer, gedurfder en poëtischer dan de bekende Matthäus Passion. Vanaf het ‘Herr unser Herrscher’ tot aan het slotakkoord ‘Ich will Dich preisen ewiglich’ ontvouwt Bach de dramatische paradox die zo eigen is aan het lijdensverhaal van het Evangelie naar Johannes: juist door zijn menswording en dood aan het kruis overwint de Zoon van God de kwade machten van zonde, schuld, ellende en dood. Jezus’ verhoging aan het kruis is tegelijk zijn verheerlijking, zijn ultieme vernedering tegelijk een grootse overwinning en bron van diepe vreugde en troost.

Bach vertelt van Jezus’ arrestatie en verhoor voor het Sanhedrin en Pilatus tot aan zijn kruisiging en begrafenis. Met zeldzaam gemak vindt Bach de muzikale middelen om toen en nu innig met elkaar te vervlechten. Vooral in de veelvuldige koorpartijen deelt de luisteraar in de innerlijke strijd van Petrus, Pilatus en het volk. Bach verklankt het verlangen naar verlossing en bevrijding zo intens dat na Jezus’ ‘het is volbracht’ een vreugde-uitbarsting volgt: ‘Der Held aus Juda siegt mit Macht!’ Jezus’ sterven is geen reden om in tranen neer te zitten. Christus heeft overwonnen. Pasen lonkt. De Held komt rust en God alle lof toe.

Solisten:

Soprano: Marjon Strijk
Alt: Minho Jeong
Tenor en Evangelist: Adrian Fernandes
Bas: Mitchell Sandler, Drew Santini

Dirigent: Anthony Scheffer

 

Datum: zaterdag 23 maart 2019
Aanvang: 20:00
Locatie: Sint-Joriskerk, Hof 1, Amersfoort

Kaarten: 25 EUR in voorverkoop | 30 EUR aan de kassa | 15 EUR jongereren t/m 18jaar en studenten
Kaarten kunt u nu op deze website bestellen.