Over koor en dirigent

Over koor en dirigent

Koor
Capella Amersfoort is een kamerkoor dat in 1969 werd opgericht door Jannes Munneke. Onder leiding van Munneke was het koor te horen in onder andere de Matthäus-Passion en de Hohe Messe van Johann Sebastian Bach, in oude muziek van Henry Purcell, Heinrich Schütz, Jan Pieterszoon Sweelinck, en in muziek van 20ste-eeuwse componisten zoals Francis Poulenc, Frank Martin en Olivier Messiaen.

Sinds 2015 staat Capella Amersfoort onder leiding van Anthony Scheffer. Met Anthony voerde het koor diverse prachtige werken uit, zoals de Actus Tragicus en het Magnificat van Johann Sebastian Bach, Italiaanse muziek van Claudio Monteverdi, het Requiem van Jean Gilles en het Te Deum van Marc Antoine Charpentier. Ook voerde Capella Amersfoort de Nederlandse première van de adventscantates van Christoph Graupner uit en was het koor te horen in een historische collage over het leven van reformator Maarten Luther.

Het koor zingt meestal onder begeleiding van instrumentalisten. Naast het geven van concerten, werkt Capella mee aan de Oecumenische Vespers, de Festivals of Lessons & Carols in de St. Joriskerk in Amersfoort en participeert het koor in de serie Cantate op de Brink in Hilversum.

Dirigent
Anthony Scheffer (1991) werd geboren in Amersfoort en begon als Organist en Cantor in zijn geboortestad. Naast het vioolspelen ligt zijn passie op het vlak van dirigeren. Tijdens zijn studies Liberal Arts and Science en Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht stak hij zijn licht op bij diverse dirigenten. In de loop der jaren dirigeerde hij verschillende vocale en instrumentale ensembles.

Zijn passie voor oude muziek brengt hem ertoe te onderzoeken hoe de historische context op een pragmatische en eloquente manier in de muziek tot zijn recht kan komen. Als artistiek leider en dirigent weet hij het publiek steeds weer te verrassen met bijzondere concerten, waaronder expressieve muziek van de Venetiaanse school (Gabrieli, Monteverdi, Vivaldi), Franse muziek uit de Verlichting (Gilles, Charpentier, Rameau), muziek voor de Nieuwe Wereld (Rogier, de Padilla, Guerrero) en muziek van Duitse meesters uit de Barok (Buxtehude, Graupner, Zelenka en Bach).

In 2015 werd hij artistiek leider van Capella Amersfoort en dirigent van de Bach Cantorij Baarn. Sinds 2017 is hij bezig met het oprichten van een nieuw (professioneel) koor en orkest en treedt hij regelmatig op als gastdirigent bij verschillende gezelschappen, waaronder Cantate op de Brink in Hilversum, de Westerkerk te Amsterdam en Ensemble Quintessens.