Over koor en dirigent

Over koor en dirigent

Koor
Capella Amersfoort is een kamerkoor dat in 1969 werd opgericht door Jannes Munneke. Onder leiding van Munneke was het koor te horen in onder andere de Matthäus-Passion en de Hohe Messe van Johann Sebastian Bach, in oude muziek van Henry Purcell, Heinrich Schütz, Jan Pieterszoon Sweelinck, en in muziek van 20ste-eeuwse componisten zoals Francis Poulenc, Frank Martin en Olivier Messiaen.

Sinds 2015 staat Capella Amersfoort onder leiding van Anthony Scheffer. Met Anthony voerde het koor diverse prachtige werken uit, zoals de Actus Tragicus en het Magnificat van Johann Sebastian Bach, Italiaanse muziek van Claudio Monteverdi, het Requiem van Jean Gilles en oratoria van Carissimi. Ook voerde Capella Amersfoort rond haar 50 jarig bestaan de Johannes Passion en in 2022 nogmaals de Hohe Messe.

Het koor zingt meestal onder begeleiding van instrumentalisten. Naast het geven van concerten, werkt Capella mee aan de Oecumenische Vespers, de Evensongs in de St. Joriskerk in Amersfoort.

Dirigent
Anthony Scheffer (1991) werd geboren in Amersfoort en begon zijn muzikale carrière als cantor en organist in zijn geboortestad. Tijdens zijn studies Liberal Arts and Science en Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht stak hij zijn licht op bij diverse dirigenten en stond hij voor verschillende vocale en instrumentale ensembles. Zijn liefde voor oude muziek bracht hem tot onderzoek om deze met oog voor de historische context op een eloquente en pragmatische manier uit te voeren.

Scheffer is artistiek directeur van Faelix, een professioneel collectief bestaande uit internationale musici. Daarnaast is hij als dirigent verbonden aan Capella Amersfoort, Concertkoor Baarn en de Koninklijke Oratorium Vereniging Utrecht. In het seizoen 2018/2019 was hij assistent van de muzikale staf bij de Nationale Opera en Ballet in Amsterdam. Als gastdirigent leidde hij verschillende gezelschappen, waaronder het Utrechts Studentenkoor en Orkest,  Cantate op de Brink in Hilversum, Vocaal Ensemble Coqu, Ensemble Quintessens en het Dudok Ensemble.